10kg.pl » Odchudzanie » Porady dietetyka » Jaki jest najlepszy baton proteinowy w 2023 roku?

Jaki jest najlepszy baton proteinowy w 2023 roku?

Batony proteinowe to idealny sposób na szybką przekąskę szczególnie dla osób aktywnych fizycznie. Są wygodne w użyciu, zaspokajają głód, a także dostarczają dużą dawkę białka. Z tego względu po takie produkty najczęściej sięgają osoby budujące masę mięśniową. Na szczęście z zalet batonów proteinowych może korzystać prawie każdy!

Batony na masę charakteryzuje wysoka wartość energetyczna oraz duża zawartość białka. Najczęściej stosują je sportowcy i osoby odchudzające się. Baton białkowy może świetnie sprawdzić się w codziennym pośpiechu jako szybka przekąska.

Warto pamiętać, że baton batonowi nie jest równy i mogą znacznie różnić się między sobą. Batony proteinowe zwykle zawierają około 10-15 g białka, około 20-30 g węglowodanów, około 5-10 g tłuszczów i około 5-10 g błonnika. Różnice potrafią być naprawdę duże, dlatego zawsze należy czytać etykiety.

Ta pyszna przekąska pozwala szybko uzupełnić niedobory energii i składników odżywczych. W tym artykule przeczytasz wiele przydatnych informacji na temat batonów proteinowych. Dowiesz się również, które z nich według nas są najlepsze.

Najlepsze batony proteinowe – Ranking

Specjalnie dla osób, które mają trudności z wybraniem najlepszego batonu proteinowego, powstają liczne rankingi. Na podstawie takich czynników jak cena, skład czy łatwość zakupu wybierane są najlepsze batony proteinowe.

Polecane batony proteinowe zwykle zawierają optymalną ilość białka, a także możliwie jak najmniej cukru. Smak to już kwestia indywidualna – jedni wolą kakaowe, inni waniliowe, a jeszcze inni kokosowe. Ważne jest to, żeby batony proteinowe z dobrym składem zawierały jak najmniej cukru – dzięki temu ich stosowanie nie przyczyni się do wzrostu tkanki tłuszczowej.

Autorzy rankingów internetowych starają się tak dobrać produkty, żeby każda osoba mogła być z nich zadowolona. Zwykle są one kierowane zarówno do osób, które budują masę mięśniową, redukują tkankę tłuszczową lub po prostu szukają wartościowego źródła energii. Przed Tobą najlepszy baton proteinowy z dobrym składem.

NuviaGo – Baton proteinowy, którego smak pokochasz!

nuvia go, najlepszy baton proteinowyNuviaGo to świetny, pełnowartościowy baton białkowy, który pozwala osiągnąć i utrzymać wymarzoną sylwetkę bez wyrzekania się słodkości. Dzięki idealnym proporcjom substancji odżywczych NuviaGo jest dobrym wsparciem dla osób aktywnych fizycznie. A to wszystko w formie pysznego i sycącego batonu o smaku ciasteczek ze śmietaną! NuviaGo to jedna z nielicznych odżywek białkowych, którą można polecić każdemu.

Zalety NuviaGo

  • Wspomaga budowę i utrzymanie masy mięśniowej,
  • Idealny posiłek przed lub po treningu,
  • Doskonała przekąska w trakcie odchudzania,
  • Aż 20 g białka i zaledwie 1,6 g cukrów!

Baton proteinowy NuviaGo może być idealnym wyborem dla osób, które budujących masę mięśniową, jak i zrzucających wagę. Dla przypomnienia, jeden baton NuviaGo to aż 20 g białka i tylko 1,6 g cukru, występującego naturalnie w zastosowanych składnikach. Z tego względu po NuviaGo mogą sięgać również osoby, które z aktywnością fizyczną niewiele mają wspólnego, ale potrzebują optymalnej dawki energii, dzięki temu NuviaGo może być idealnym wyborem na śniadanie, deser czy choćby długą podróż.

nuvia go, baton białkowy

W NuviaGo znajduje się wysokowartościowe białko w ilości aż 20 gramów na jednego batona! Taka dawka protein nie tylko może wzmocnić efekty treningów, ale również przyspieszyć regenerację mięśni.

Warto wspomnieć o smaku NuviaGo. Pod aksamitną mleczną czekoladą kryje się kruche wnętrze o smaku ciasteczka ze śmietaną. NuviaGo to pyszna przekąska, która nie zaszkodzi sylwetce, a wręcz przeciwnie może wzmocnić efekty Twoich starań!

Czy warto sięgać regularnie po NuviaGo?

Batony proteinowe NuviaGo są odpowiedzią na konkurencyjne batony, z których nie każdy może korzystać. Najczęstszą przeszkodą w ich stosowaniu jest cukier – w NuviaGo jest go zaledwie 1,6 g, dzięki czemu z właściwości produktu może korzystać praktycznie każdy.

Baton NuviaGo nie powinien być szkodliwy nawet dla osób dbających o linię. Regularne korzystanie z NuviaGo nie powinno spowodować przyrostu tkanki tłuszczowej.

nuvia go, baton proteinowy ciasteczkowy

Na pytanie czy warto sięgać regularnie po NuviaGo, należy odpowiedzieć sobie samodzielnie. Biorąc pod uwagę takie elementy jak wysoka zawartość białka, niska zawartość cukru i pyszny ciasteczkowy smak można dojść do wniosku, że NuviaGo jest jednym z najlepszych proteinowych batonów na rynku. Według naszej redakcji zasługuje na pierwsze miejsce w rankingach internetowych!

Batony proteinowe – Co to jest?

Batony białkowe to przekąski o wysokiej zawartości białka niezbędnego w procesie budowania tkanki mięśniowej. Są szybką przekąską, po którą najczęściej sięgają sportowcy, osoby aktywne fizycznie i osoby na diecie redukcyjnej. Mogą zaspokajać głód, dostarczają wysokiej jakości białka, a do tego są wygodne w użyciu. To idealny wybór dla osób, które chcą zjeść coś na szybko, a jednocześnie zadbać o uzupełnienie ważnych składników odżywczych.

Białkowe batony występują w wielu smakach i gramaturach. Do wyboru są smaki, chociażby takie jak ciasteczkowy, kokosowy czy czekoladowy. Warto jednak dokładnie sprawdzać etykiety, ponieważ wiele takich produktów zawiera sporo cukrów, które sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej.

Kiedy jeść batony proteinowe?

Z całą pewnością swojej diety nie powinno się opierać na batonach proteinowych, ale czasami takie przekąski mogą być bardzo korzystne. Dodają energii i dostarczają do organizmu ważne składniki odżywcze, które mogą sprzyjać wielu procesom. Kiedy najlepiej jeść batony białkowe?

Batony proteinowe na masę

Budowaniu masy sprzyja bardzo ważny cel, ale jego osiągnięcie dla wielu osób jest niezwykły trudne przez ilość posiłków, jaką trzeba zjadać w ciągu dnia. Wiele osób często zabiera ze sobą pojemniki z żywnością do szkoły, pracy czy również w trasę, po to, by zadbać o podaż ważnych składników.

Wiadomo, że batony na masę nie mogą zastąpić codziennej diety, ale czasami warto skorzystać z ich dobrodziejstwa. Takie produkty w pewnym stopniu przypominają gainery – jeden niewielki baton to nawet 200 kcal. Jednak nie zapominajmy, że batony na masę to przede wszystkim białko!

batony proteinowe na masę

Dzięki dużej zawartości białka batony proteinowe mogą być idealną przekąską w czasie budowania masy mięśniowej. Jeden taki baton może zawierać nawet 20 gramów protein. Aby zachować dobrą sylwetkę, najlepiej wybierać batony proteinowe bez cukru.

Podaż białek po treningu jest ważnym elementem skutecznego budowania masy mięśniowej. Baton proteinowy to jedna z wielu metod dostarczenia białek do organizmu. Chodzi głównie o regenerację organizmu po wysiłku i jak najszybsze usunięcie mikrouszkodzeń w tkankach mięśniowych.

Jeżeli po treningu organizm nie otrzyma odpowiedniej dawki protein, efekty treningu z pewnością mogą być mniej wymierne. Co więcej, podaż białka jest niezwykle ważna szczególnie u sportowców, ponieważ nieodpowiednia ilość tego składnika w diecie takiej osoby może prowadzić do kontuzji. Batony białkowe jako jedna z wielu najczęściej bardzo dobrze spełniają swoje zadanie.

Batony proteinowe na redukcji

Podczas odchudzania bardzo ważnym aspektem jest ścisłe trzymanie się diety, a ta nie ma litości dla słodyczy – nawet dla batonów. Nie oznacza jednak, że na redukcji nie można w ogóle sięgać po żadne słodkości. Osoby, które nie chcą rezygnować z przekąsek, ale marzą o świetnej sylwetce, powinny zainteresować się zdrowymi batonami proteinowymi.

Co prawda batony proteinowe zwykle nie są typowymi produktami dietetycznymi, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką przekąskę podczas odchudzania. Najlepiej sięgać po białkowe batony po intensywnych treningach ze względu na zapotrzebowanie organizmu na węglowodany. Zjedzenie takiego batonu po treningu dostarczy odpowiednią dawkę energii i składników niezbędnych do regeneracji powysiłkowej, a dodatkowo ograniczy ryzyko redukcji tkanki mięśniowej.

Portal Wprost.pl podaje, że niektóre badania wskazują na to, że diety wysokobiałkowe mogą wspierać zdrową utratę wagi w większym stopniu niż diety zawierające standardową ilość białka. Może to być spowodowane przez wypełniające działanie białka, które może ograniczać apetyt.

Warto pamiętać, że batony proteinowe na odchudzanie nie powinny zastępować pełnych posiłków. Na forach dla sportowców można przeczytać rady doświadczonych osób – według nich batony białkowe mogą być wykorzystane w sytuacjach awaryjnych, kiedy nie można pozwolić sobie na klasyczny posiłek.

Przed zakupem batonu białkowego na odchudzanie warto poświęcić chwilę na zapoznanie się ze składem. Zdecydowanie najcenniejsze batony na redukcji to te z jak najmniejszą ilością cukru – dobrym przykładem jest NuviaGo. Ponadto, zdrowe batony można nawet wykonać w domowych warunkach.

Batony proteinowe dla biegaczy

Po batony białkowe mogą sięgać również biegacze. Wielu profesjonalistów sięga po takie przekąski przed ważnymi zawodami czy nawet przed treningami, kiedy brakuje czasu na to, by doładować się energią. Tym samym wielu specjalistów podkreśla, że najlepszą formą zyskania energii jest pełnowartościowy posiłek, ale w momentach, gdy brakuje czasu na jego spożycie, można skorzystać z mocy batonów proteinowych.

Warto pamiętać, że batony proteinowe dla biegaczy nie są niezbędne. Tradycyjny posiłek to zdecydowanie najlepsza opcja. Wiele osób zastanawia się co zjeść przed maratonem, żeby poprawić swoją efektywność – specjaliści uważają, że wystarczy tylko pożywne śniadanie na kilka godzin przed biegiem. Inni jednak uważają, że to zdecydowanie za mało i dodatkowo przed zawodami korzystają z różnych odżywek, w tym także z batonów proteinowych.

Niektórzy wprost odradzają brania batonów białkowych przed bieganiem, ponieważ wiele z nich nie ma nic wspólnego ze zdrowiem – przede wszystkim zawierają mnóstwo cukru. Na szczęście istnieją zdrowe batony z niską zawartością cukru, a jeśli to za mało, to w domowych warunkach można przygotować własne zdrowe przekąski białkowe.

Batony proteinowe nie są złe, ale rzeczywiście nie mogą zastąpić pełnowartościowego posiłku. Krótko mówiąc, trzeba wiedzieć, kiedy i w jaki sposób można wykorzystać potencjał batonu białkowego. Takie przekąski można mieć przy sobie na wypadek sytuacji awaryjnych, kiedy spożycie posiłku jest niemożliwe. Jednak nigdy nie powinny one stanowić podstawy diety biegacza.

Batony proteinowe – Przed czy po treningu?

Dobrym pomysłem jest zjedzenie pełnowartościowego posiłku na 1-2 godziny przed treningiem, ale czasami trudno zachować taką regularność. Kiedy brakuje czasu na posiłek, można sięgnąć po baton proteinowy na pół godziny przed treningiem. Zostanie on łatwo strawiony i nie powinien obciążyć żołądka w czasie treningu. Pół godziny to odpowiedni czas na to, by dostarczyć do organizmu wystarczającą dawkę aminokwasów i energii.

Baton proteinowy przed treningiem to zdecydowanie lepsza opcja niż kompletny brak posiłku. Zjedzenie białkowego batona może uchronić mięśnie przed katabolizmem. Dodatkowo sięgając po zdrowe batony proteinowe, nie powinniśmy zaszkodzić swojej sylwetce.

Batony na masę można również spożywać na krótko po treningu. Co więcej, niektóre osoby traktują je jak pewnego rodzaju nagrodę za dobrze wykonany trening. Jednak należy pamiętać, że takie przekąski nie powinny zastępować pełnowartościowych posiłków. Zjedzone od czasu do czasu lub w sytuacjach awaryjnych nie powinny w ogóle zaszkodzić, a wręcz przeciwnie przyczynić się do sprawnego uzyskania zamierzonych efektów.

Czy batony proteinowe są zdrowe?

Batony białkowe reklamowane są jako produkty pomocne zarówno podczas diety na redukcję, jak i na masę. To bardzo wygodne w użyciu przekąski, które dostarczają dużo białka oraz dodają energii – z tego względu sięgają po nie również osoby, które nie mają zbyt wiele wspólnego ze sportem. To często dobry wybór, chociażby na szybkie drugie śniadanie.

Jednak wiele batonów proteinowych zawiera również cukry proste, tłuszcze trans i tłuszcze nasycone. PoradnikZdrowie.pl podaje, że 1 baton proteinowy może zawierać nawet do 19 gramów cukrów, do 30 gramów węglowodanów i do 20 gramów tłuszczów. Czy to oznacza, że batony proteinowe są niezdrowe? Niekoniecznie.

Warto mieć na uwadze, że nie wszystkie batony proteinowe są takie same i potrafią one bardzo się różnić między sobą. Wracając jeszcze do tego, co pisze PoradnikZdrowie.pl, można znaleźć batony proteinowe z niską zawartością cukrów i tłuszczów, ale zamiast tego mogą zawierać substancje konserwujące. Przy wyborze tego rodzaju batoników trzeba być bardzo uważnym.

Na szczęście można znaleźć również batony proteinowe, które jedzone od czasu do czasu nie powinny zaszkodzić sylwetce. Zwykle są one tworzone z naturalnych składników, zupełnie tak samo, jak domowe batony proteinowe.

Batony proteinowe – Skład i Właściwości

Decydując się na batony proteinowe, warto dokładnie sprawdzić i porównać zawartość składników, a następnie wybrać ten jeden najzdrowszy. Skład batonów proteinowych potrafi mocno zaskoczyć – czasami negatywnie, a czasami naprawdę bardzo pozytywnie.

Po wyborze zdrowego batonu proteinowego można nie tylko doładować się energią i zadbać o podaż białka, ale również utrzymać się z daleko od dodatkowych kilogramów. Zobacz, z czego najczęściej składają się batony proteinowe oraz w jaki sposób działają.

Batony proteinowe – Skład

Przede wszystkim w skład batonów proteinowych wchodzi białko, które może stanowić nawet blisko 50% wartości energetycznej batonu. Ten składnik zwykle występuje w formie hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, białka jaj, białka sojowego, kazeiny czy chociażby l-glutaminy.

Poza białkiem batony proteinowe mogą zawierać także cukry proste, tłuszcze trans, tłuszcze nasycone, sztuczne barwniki, środki wypełniające czy konserwanty.

Warto pamiętać, że nie wszystkie batony proteinowe są takie same. Nie da się w jednoznaczny sposób przedstawić składu batonów proteinowych, ponieważ produkty dostępne na rynku potrafią bardzo się od siebie różnić.

Niektóre media internetowe podają, że batony proteinowe zawierają dużo cukrów prostych, które nie sprzyjają osobom dbającym o sylwetkę. Produkt NuviaGo pokazuje, że batony białkowe wcale nie muszą zawierać dużo cukrów – ten baton zawiera tylko 1,6 g tego składnika. Ten białkowy baton został stworzony z myślą o osobach dbających o linię i raczej ciężko zaszufladkować go z (niezdrowymi) konkurencyjnymi produktami.

Batony proteinowe – Właściwości

Co dają batony proteinowe? Przede wszystkim są sycące i dostarczają niezbędnych składników odżywczych, a także przyspieszają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Ze względu na wysoką zawartość białka często po nie sięgają sportowcy, a dla niektórych osób budujących masę mięśniową jest to obowiązkowa przekąska, która czeka na moment, gdy brakuje czasu na zwykły posiłek.

Suplementacja białkiem podczas budowania masy mięśniowej jest bardzo ważna, ponieważ przyspiesza regenerację mięśni po ciężkich treningach. Jest to pierwsza ważna funkcja batonów proteinowych. Druga funkcja to „dodatkowe paliwo” dla organizmu, ponieważ jeden baton może dostarczyć nawet około 200 kcal, a zjedzenie jednego to kwestia dwóch minut, więc jest to idealny wybór na drugie śniadanie lub szybki lunch.

Batony proteinowe – Opinie

Batony proteinowe cieszą się dobrymi opiniami wśród Internautów, choć jeśli chodzi o opinie wśród poszczególnych producentów, to mogą być one podzielone. Ogólnie batony proteinowe cieszą się dużą popularnością i są chętnie kupowane nie tylko przez sportowców, ale i ludzi chcących szybko doładować się energią. Nie da się ukryć, że te przekąski są naprawdę świetne.

Najczęściej w Internecie można przeczytać opinie o batonach takich producentów jak Go On, Bakalland czy Bakoma. Tu opinie potrafią być podzielone i mogą zależeć od wielu czynników. Dla jednego klienta najważniejsze może być tylko białko i nie w ogóle nie spojrzy on na zawartość cukru, natomiast dla innego klienta cukier czy tłuszcze mogą być na pierwszym miejscu i stąd też mogą pojawiać się negatywne opinie.

Warto sugerować się opiniami, ale takimi, które dobrze obrazują wady i zalety danego produktu. Wtedy warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy wada opisana przez jednego z konsumentów rzeczywiście jest wadą również i dla mnie. Osoba, która dba o linię, koniecznie powinna unikać batonów proteinowych, które zawierają duże ilości cukrów i tłuszczów. Dobrym wyborem może okazać się, chociażby baton NuviaGo, który zawiera minimalną ilość cukrów – tylko tych, które występują naturalnie w produktach użytych do jego produkcji. Jeden batonik zawiera zaledwie 1,6 g cukrów!

Batony proteinowe – Ile kosztują i gdzie kupić?

Wybór batonów proteinowych ze sklepowych półek jest ogromny i wiele osób zastanawia się, które z nich najlepiej kupować. Wiele osób zastanawia się również czy warto sięgać po najtańsze batony proteinowe. Czy miejsce zakupu ma znaczenie?

Batony proteinowe – Gdzie kupić?

Batony białkowe można znaleźć w naprawdę wielu miejscach. Często robiąc zakupy, można nawet nie być świadomym, że znajdują się w tym samym sklepie. Zwykle batony proteinowe można kupić w następujących miejscach:

  1. Zakupy stacjonarne
    • Siłownie,
    • Sklepy sportowe,
    • Sklepy z odżywkami,
    • Sklepy spożywcze jak Biedronka, Lidl, Żabka, Kaufland, Carrefour, Piotr i Paweł,
  2. Zakupy online
    • Serwisy aukcyjne jak Allegro,
    • Porównywarki cen jak Ceneo, Skąpiec,
    • Sklepy z odżywkami jak KFD i SFD,
    • Oficjalne strony producentów jak NuviaGo.pl

Zdarza się, że w danych sklepach znajdują się różne marki batonów proteinowych. Na przykład w Biedronce można znaleźć popularne batony proteinowe GO ON.

Batony proteinowe – Cena

Ceny za tanie batony proteinowe zaczynają się od kilku złotych, a kończą na nawet kilkunastu złotych za jeden mały batonik. Wiele osób zastanawia się, czy warto sięgać po najtańsze batony proteinowe? Najczęściej te najtańsze przekąski zawierają najwięcej cukrów i tłuszczów, ale warto pamiętać, że cena wcale nie musi być wyznacznikiem jakości – po prostu przed zakupem należy dokładnie sprawdzić skład batonu.

Z drugiej strony zwykle jest tak, że droższe batony proteinowe są naprawdę całkiem niezłe w składzie. Na przykład NuviaGo to aż 20 g białka i tylko 1,6 g cukrów oraz 4,1 g tłuszczów. Z tego względu tak wiele osób chętnie sięga po batony proteinowe NuviaGo!

Domowe batony proteinowe – Przepisy na batony własnej roboty

Wiele osób samodzielnie tworzy domowe batony białkowe. Nie ma w tym nic trudnego! Tanie batony proteinowe własnej roboty to przede wszystkim ogromna oszczędność pieniędzy. Jeżeli masz chęci i chwilę wolnego czasu, to możesz przygotować jednorazowo nawet kilkanaście batonów.

Osoby tworzące batony proteinowe domowej roboty często kierują się powiedzeniem „wiem, co jem”. Wiele sklepowych produktów nawet mimo dużej ilości białka zawiera również dużo cukrów i tłuszczów, co nie jest korzystne dla osób, które dbają o linię. Co prawda istnieją także batony białkowe z niską zawartością tych składników, ale nie każdego stać na to, żeby regularnie je stosować. W takim przypadku warto pokusić się na domowe batony proteinowe.

Jak zrobić batony proteinowe?

Przygotowanie domowych batonów proteinowych jest bardzo proste. Przede wszystkim należy znaleźć jakiś ciekawy przepis, który rozbudzi Twoje kubki smakowe i zabrać się do pracy! W dalszej części artykułu znajdziesz kilka ciekawych propozycji.

Najpierw potrzebna będzie baza – tu najczęściej wykorzystywane są płatki owsiane. Kolejnym etapem jest wybór dodatków jak na przykład orzechów czy bakalii. Dodatki powinno wybierać się na podstawie tego, jakiego działania oczekujemy – jeżeli aktualnie jesteś na diecie redukcyjnej, to rozsądnym wyborem będzie baton proteinowy bez cukru.

Teraz miksujemy wszystkie składniki i tak przygotowaną masę możemy zamienić w batony proteinowe na dwa sposoby – bez pieczenia lub z pieczeniem.

Domowe batony proteinowe pieczone

Zwykle pieczemy w pierniku ustawionym na 180 stopni przez około 20 minut – te wartości mogą się różnić w zależności od przepisu, dlatego zawsze warto czytać przepisy do końca. Najczęściej do wysmarowania blachy jest wykorzystywany olej kokosowy. Jeśli uzyskana masa będzie zbyt sucha warto dodać trochę wody.

Domowe batony proteinowe bez pieczenia

Najpopularniejsze są domowe batony proteinowe bez pieczenia. Wystarczy rozprowadzić masę w naczyniu i włożyć do zamrażarki na około dwie godziny. Potem wyciągamy, kroimy i gotowe.

W ten oto prosty sposób można uzyskać batony proteinowe domowej roboty. Można je przyrządzić na naprawdę wiele sposobów, dzięki czemu większość osób może wykorzystać ich zalety.  Bez względu na to, czy budujesz masę, redukujesz wagę, uprawiasz sport, czy po prostu nie masz czasu na posiłek – na pewno znajdziesz idealny przepis dla siebie.

Batony proteinowe własnej roboty – Przepisy

Poniżej znajdują się informacje na temat przepisów dotyczących domowych batonów proteinowych. Opisaliśmy, jak wyglądają oraz w jakich okolicznościach najlepiej z nich korzystać. Dodatkowo podaliśmy po jednym przykładzie ciekawego przepisu do każdej kategorii.

Domowe batony proteinowe klasyczne

Jako klasyczne mamy na myśli domowe batony białkowe zbliżone do tych, jakie najczęściej można znaleźć na sklepowych półkach, czyli zawierające białko, węglowodany i tłuszcze. Jeden klasyczny baton może dostarczyć nawet około 250 kcal. Takie batony domowej roboty są łatwe w przygotowaniu i nieźle smakują.

Baton proteinowy z masłem orzechowym

Masło orzechowe w 100 gramach zawiera prawie 600 kalorii, więc nic dziwnego, że takie batony proteinowe są bardzo popularne. Spożycie jednego batona może dostarczyć do organizmu mnóstwo energii.

Aby przygotować 5 batonów białkowych z masłem orzechowym bez pieczenia, należy przygotować:

  • 50 g masła orzechowego,
  • 100 g odżywki białkowej,
  • 80 g płatków owsianych górskich,
  • 30 g pokruszonych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 10 g nasion chia,
  • 70 ml wody (najlepiej letniej).

Na początku należy zalać wodą migdały i odstawić na chwilę aż całość się namoczy. W międzyczasie można wymieszać masło orzechowe, odżywkę białkową, płatki owsiane i nasiona chia. Teraz dodajemy wcześniej odstawione migdały. Powoli wlewamy wodę i mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Ilość wody zależy od konsystencji uzyskanej masy – powinna być gęsta, ale nie za sucha i nie za mokra.

Uzyskaną masę rozprowadzamy po blaszce/naczyniu  i wstawiamy do zamrażalnika na około dwie godziny. Po wyjęciu kroimy w 5 porcji i gotowe! Każdy baton z tak przygotowanego przepisu dostarcza około 250 kcal i ponad 20 g białka.

Baton proteinowy z twarogu

Ten rodzaj batonów jest bardzo popularny, ale produkty, które można znaleźć na sklepowych półkach, zwykle zawierają masę czekoladową, która dodaje mnóstwo cukrów i tłuszczów. W domowych warunkach można stworzyć o wiele zdrowsze przekąski.

Do przygotowania pięciu batonów proteinowych z twarogu potrzebny będzie twaróg – 250 g, najlepiej wybrać półtłusty. Do tego 90 g gorzkiej czekolady (60% kakao) oraz opcjonalnie łyżka nasion słonecznika, oraz/lub łyżka miodu (ewentualnie ksylitolu).

Należy zostawić twaróg na blacie przez kilka godzin, żeby nabrał pokojowej temperatury, a następnie przełożyć go do głębokiego talerza i dobrze rozdrobnić widelcem. Opcjonalnie w tej chwili można dodać miód. Jeżeli ktoś jest fanem gładkiej konsystencji, twaróg może zmielić. Kolejny etap to rozpuszczenie czekolady na parze i dodanie jej do twarogu. Całość dokładnie mieszamy i opcjonalnie dorzucamy słonecznik, bakalie lub orzechy – według uznania.

Kiedy masa jest już gotowa, należy przygotować blaszkę z wyłożonym papierem do pieczenia. Wykładamy masę. Warto spróbować uzyskać maksymalnie płaską powierzchnię. Odkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a następnie kroimy na 5 równych części.

Domowe batony proteinowe bez cukru

Sklepowe batony proteinowe są całkiem niezłe – mają przyjemny smak, sporo w nich białka, a niektóre z nich nie kosztują fortuny. Tylko ten nieszczęsny cukier… Batony proteinowe bez cukru zwykle kosztują bardzo dużo. Idealnym substytutem dla takich przekąsek są domowe odpowiedniki.

Po batony proteinowe zwykle sięgają sportowcy i osoby na dietach redukcyjnych. Tzw. protein bar nie służy tylko do tego, żeby dostarczyć do organizmu nieco więcej białka, ale służy także jako cenne źródło energii, kiedy nie można sobie pozwolić na pełny posiłek. Niestety wysoka zawartość cukrów w wielu takich batonach przekreśla możliwość ich stosowania podczas odchudzania. Domowe batony proteinowe bez cukru są idealnym rozwiązaniem tego problemu.

Aby przygotować baton proteinowy z możlwie najmniejszą ilością cukru, należy przygotować:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 40 g zmielonych płatków owsianych,
  • 100 g odżywki białkowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżkę masła orzechowego,
  • Miód, stewie lub słodzik,
  • 20 g oleju kokosowego.

Na samym początku należy ugotować kaszę jaglaną, tak jak wskazuje instrukcja na opakowaniu. Następnie płatki owsiane należy zmielić na mąkę. Kolejnym etapem jest zblendowanie na krem ugotowanej kaszy jaglanej. Teraz łączymy uzyskany krem ze zmielonymi płatkami owsianymi, dodajemy odżywkę białkową i masło orzechowe. Jeżeli w tym momencie smak masy będzie wydawał się za mało słodki, to dodajemy łyżeczkę miodu, słodzik lub stewie.

Tak przygotowaną masę umieszczamy w pojemniku wyłożonym folią spożywczą, dokładnie wygładzamy i odkładamy do lodówki. Kiedy nasze batony będą się chłodzić trzeba rozpuścić olej kokosowy w garnku. Następnie rozpuszczamy kakao w odrobinie wody, słodzimy miodem, słodzikiem lub stewią i przelewamy do wcześniej rozpuszczonego oleju kokosowego. Całość dokładnie mieszamy, a następnie polewamy na podzielone na porcje batony proteinowe.

Tak przygotowane przekąski umieszczamy w zamrażarce na około 40 minut i gotowe! Batony należy przechowywać w lodówce.

Domowe batony bez odżywki

Dla osób, które lubią smak batonów proteinowych, ale nie czują potrzeby przyjmowania białka, idealnym wyborem mogą być domowe batony proteinowe bez odżywki. Domowe wersje mogą być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Wykonując samodzielnie tzw. protein bar, wystarczy, że nie dodamy odżywki białkowej.

Domowe wegańskie batony proteinowe

Batony białkowe, które można znaleźć w sklepach, zwykle nie mają w pełni zdrowego składu. Wiele z nich jest reklamowych jako przekąski zawierające wysokie dawki białka, ale jednocześnie pomijane są informacje odnośnie do cukrów i tłuszczów.

Wiele popularnych batonów proteinowych zawiera dużo cukru lub syntetycznych słodzików, a co niektóre mogą mieć w sobie sztuczne substancje. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich produktów, ale z pewnością te najzdrowsze są w grupie najdroższych, a niestety nie każdy może sobie pozwolić na taki wydatek.

Producenci batonów proteinowych najczęściej korzystają ze sprawdzonych rozwiązań i raczej niewielu z nich próbuje dotrzeć do różnych grup docelowych. Jedną z takich grup są weganie, dla których priorytetem jest to, by użyte składniki nie były pochodzenia zwierzęcego.

Jeżeli szukasz wegańskich batonów proteinowych, które dodatkowo będą zdrowe, to może idealnym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich w sposób samodzielny? Ogromną zaletą takiego zabiegu jest na pewno cena – to da się odczuć.

Aby samodzielnie przygotować batony proteinowe dla wegan, należy przygotować następujące składniki:

  • 100 g sojowej odżywki białkowej o ulubionym smaku,
  • 50 g masła orzechowego lub migdałowego,
  • 15 g migdałów całych,
  • 15 g orzechów włoskich,
  • 10 g jagód goji,
  • 80 g płatków żytnich lub jaglanych, lub owsianych,
  • Około 100-150 ml wody.

Należy wymieszać odżywkę z resztą składników – wodę należy wlewać stopniowo do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masa nie powinna być zbyt wodnista. Następnie należy przygotować blaszkę z wyłożonym papierem do pieczenia. Teraz wykładamy masę i dokładnie ją dogniatamy, żeby batony były dobrze zbite. Tak przygotowana masa powinna przeleżeć w zamrażarce przez dwie godziny.

Po wyjęciu blachy z zamrażarki i odczekaniu 10 minut masę kroimy na 8 równych części. Tak przygotowane batony należy przechowywać w lodówce. Jeden wegański baton przygotowany w ten sposób dostarcza około 155 kcal, 13 g białka, 10 g węglowodanów i około 7-8 g tłuszczu.

Domowe batony proteinowe bez laktozy

Nie każda osoba może sięgać po zwykłe batony proteinowe ze względu na laktozę. Idealnym rozwiązaniem problemu jest stworzenie własnych batonów bez laktozy. Aby zrobić domowe batony proteinowe bez laktozy, należy przygotować następujące składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • Łyżka rodzynek,
  • Mąka z płatków owsianych lub kokosowa,
  • 6 orzechów (brazylijskie, migdały, arachidowe, nerkowce lub włoskie),
  • 4 miarki odżywki bezlaktozowej,
  • Mleko migdałowe.

Odrobiną wrzątku należy zalać płatki owsiane w celu ich napęcznienia. W oddzielnym naczyniu należy wymieszać odżywkę białkową, z mąką, mlekiem, orzechami, rodzynkami, oraz odcedzonymi z wody płatkami owsianymi. Całość trzeba dokładnie wymieszać aż do momentu uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji – tak jak w przypadku poprzednich przepisów. Uzyskaną masę należy wrzucić do naczynia odpowiedniej wielkości (np. plastikowego pojemnika na żywość), a następnie dobrze ją rozwałkować. Całość powinna przeleżeć w zamrażarce przez około 30 minut. Pozostaje już tylko pociąć masę na 4 równe części i gotowe!

Domowe batony proteinowe z ciecierzycy

Ciecierzyca jest bogata w białko, błonnik i kilka ważnych minerałów jak chociażby potas, który chroni przed skurczami mięśni. Baton proteinowy z ciecierzycy może sprawdzić się po treningu lub jako szybka przekąska w ciągu dnia. Co ciekawe w takim batonie ciecierzyca nie jest wyczuwalna, a sam baton jest sycący i słodki.

Aby przygotować batony proteinowe z ciecierzycy potrzebne będą następujące składniki:

  • Puszka ciecierzycy,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • Pół łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 7 daktyli,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • Skórka otarta z pomarańczy.

Na samym początku należy odcedzić i przepłukać ciecierzycę, a daktyle pokroić na kawałki. Do robota kuchennego należy przełożyć ciecierzycę, daktyle, mielone siemię lniane, skórkę z pomarańczy, cynamon, syrop z agawy i masło orzechowe. Całość miksujemy na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej i klejącej masy. Jeśli uzyskana masa nie będzie słodka, można dodać jeszcze trochę syropu z agawy.

Następne małą kwadratową blaszkę należy wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć na niej wcześniej uzyskaną masę. Całość warto dobrze rozpłaszczyć (może nawet rozwałkować), żeby batony konsystencją bardzo przypominały sklepowe odpowiedniki. Całość należy przykryć folią, a następnie wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem należy pokroić na małe batoniki.

Domowe batony proteinowe kokosowe

Batony powstają z mieszanki orzechów, daktyli, wiórek kokosowych i mleka kokosowego. Są one bardzo pyszne i sprawdzą się idealnie o każdej porze dnia. Aby przygotować takie batony, należy przygotować następujące składniki:

  • 130 g orzechów dowolnych (autorka przepisu użyła migdałów i nerkowców),
  • 70 g wiórków kokosowych,
  • 4-5 łyżek mleka kokosowego (część gęsta),
  • 100 g daktyli,
  • 50 g odżywki białkowej (autorka użyła kokosowej),
  • Odrobina soli.

Orzechy i daktyle należy moczyć w wodzie przez około 10 minut, a następnie dokładnie odsączyć orzechy i wrzucić je do blendera kielichowego i zmielić. Należy dodać wiórki i mleko kokosowe, a następnie kolejny raz dokładnie zmielić. Orzechy powinny być lepkie, ale nie płynne. Teraz należy dodać odsączone z wody daktyle i kolejny raz całość zmielić. Na samym końcu należy dodać sól i odżywkę białkową. Całość dokładnie mieszamy.

Kolejnym etapem jest umieszczenie masy w foremce wyłożonej papierem. Warto dokładnie docisnąć masę, a na koniec wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Całość warto ponownie docisnąć, a następnie wstawić do lodówki na około pół godziny. Po upływie wyznaczonego czasu masę należy pokroić na batony.

Batony proteinowe – Przeciwwskazania

Osobom w ciąży, karmiącym piersią, będącym pod stałą opieką lekarską oraz zażywającym leki zaleca się konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania batonów proteinowych. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.

Warto zapoznać się z informacjami zapisanymi na opakowaniu produktu. Nie należy przekraczać zalecanej dawki do spożycia w ciągu dnia. Batony proteinowe należy przechowywać w sposób niedostępny dla dzieci.

Batony proteinowe – Skutki uboczne

Wydaje się, że batony proteinowe to zwykłe przekąski i nie powinny powodować efektów ubocznych. Spożywane w maksymalnych zalecanych ilościach nie powinny powodować skutków ubocznych, ale takie działanie mogą wywołać składniki znajdujące się w batonie. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na alergie.

Białko sojowe i mleczne mogą dość często wywoływać silne reakcje alergiczne – podaje serwis polki.pl. Zdecydowanie rzadziej takie problemy występują w przypadku białka serwatkowego, ale mimo wszystko osoby uczulone zawsze powinny zachowywać szczególną ostrożność.

Polki.pl pisze dalej, że batony na masę mogą wywoływać niepożądane objawy u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, a szczególnie u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Duża ilość białka w połączeniu z substancjami słodzącymi może wywołać efekt przeczyszczający.

Kolejne skutki uboczne mogą wynikać z przedawkowania białka. Serwis healthline.com podaje, że osoby, które sięgają po batony proteinowe tylko dla białka, powinny wiedzieć, że większość ludzi spożywa więcej białka, niż potrzebuje. Wydaje się, że spożywanie nadmiaru białka nie jest korzystne dla zdrowia przeciętnego człowieka, a w niektórych przypadkach nawet może być szkodliwe.

Przegląd 32 badań na ludziach wykazał, że spożywanie większej ilości białka niż zalecane 0,8 grama na 1 kilogram masy ciała może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem raka, chorób serca oraz kości, wątroby i zaburzenia nerek. Przegląd tych badań znajduje się na stronie ncbi.nlm.nih.gov.

Przeszukując fora internetowe, można dowiedzieć się, że stosowanie batonów proteinowych w zalecanych ilościach nie powinno powodować efektów ubocznych. Te zwykle mogą pojawiać się, kiedy konsument zbyt często po nie sięga lub sam baton białkowy jest niskiej jakości. Zdrowe batony proteinowe spożywane w rozsądnych ilościach nie powinny powodować skutków ubocznych.

Batony proteinowe – Czy warto? Podsumowanie

Bez wątpienia batony proteinowe to bardzo odżywcze przekąski, po które bardzo chętnie sięgają sportowcy i nie tylko. Idealnie mogą sprawdzić się w momencie, gdy brakuje czasu na standardowy posiłek. Wtedy zdecydowanie baton proteinowy to lepsze rozwiązanie niż całkowity brak posiłku.

Wiele batonów proteinowych wbrew pozorom nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowym stylem życia, ale na szczęście istnieją również zdrowe batony białkowe. Charakteryzuje je optymalna ilość białka, a także niska zawartość cukrów i tłuszczów. Stosowanie takich batonów nie tylko może wspomóc wysiłek fizyczny czy regenerację mięśni po treningu, ale przede wszystkim nie zaszkodzi sylwetce. Dla osób, które lubią wiedzieć, co jedzą istnieje możliwość wykonania batonów proteinowych w domowych warunkach.

Na pytanie czy warto stosować batony proteinowe, należy odpowiedzieć sobie samodzielnie. Biorąc pod uwagę fakt, że takie przekąski istnieją z bardzo niską zawartością cukrów i tłuszczów, a do tego dość wysoką ilością białka, można dojść do wniosku, że sprawdzą się idealnie nie tylko podczas wysiłku fizycznego, ale szczególnie podczas budowania wymarzonej sylwetki.

Dagmara Nowak
Dagmara Nowak

Nazywam się Dagmara Nowak i ukończyłam dietetykę na Uniwersytecie Gdańskim w 2009 roku. Dietetyką zainteresowałam się około 15 roku życia, ponieważ cierpiałam na sporą nadwagę. Zaczynałam od stosowania najdziwniejszych diet (głodówek), które tylko wyniszczały mój organizm. W końcu zaczęłam pozyskiwać wiedzę z zakresu dietetyki i uznałam, że tylko deficyt kaloryczny jest w stanie odmienić moje ciało i - udało się. Ponadto ukończyłam wiele kursów, zbierając ogromne ilości certyfikatów. Pomagałam już rodzinie i znajomym uporać się z dodatkowymi kilogramami, a teraz postanowiłam dzielić się swoją wiedzą z Internautami - stąd pomysł na tego bloga. W wolnych chwilach uwielbiam aktywnie spędzać czas, między innymi na kortach tenisowych czy na rowerze.

Artykuły: 34

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *