Dieta ta rozpoczęła się we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Ze względu na panujący w tych państwach ciepły, ale wilgotny klimat nawyki żywieniowe nieco różnią się od naszych. Dieta śródziemnomorska nie jest odchudzająca, jednak kiedy będziemy ściśle przestrzegać jej wszystkich zasad, jesteśmy w stanie schudnąć nawet cztery kilogramy w ciągu jednego miesiąca. Dieta ta inaczej jest nazywana dietą naturalną. Jest ona doskonałym sposobem na odżywanie przez całe życie, ponieważ jest ona zdrowa i zawiera w sobie wiele pełnowartościowych składników, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
Zasady diety śródziemnomorskiej
W tej diecie znacząco ogranicza się spożywanie mięsa oraz wszystkich innych białek zwierzęcych. Najwięcej spożywa się produktów roślinnych, czyli owoców, warzyw i nasion zbóż. Menu diety śródziemnomorskiej bazuje na tych właśnie składnikach. Zamiast mięsa, spożywa się bardzo dużą ilość ryb i owoców morza. Unika się spożywania mięsa zwłaszcza wołowiny i baraniny. Potrawy najczęściej doprawia się tak cebulą i czosnkiem, które mają właściwości bakteriobójcze i obniżają ciśnienie krwi.
Dla kogo dieta śródziemnomorska?
Z tej diety może korzystać każdy, jednak szczególnie poleca się ją osoba cierpiącym na nadciśnienie i zbyt wysoki poziom cholesterolu. Wiele osób myśli, że jest to dieta, która nie pozwala schudnąć, a nawet przez jej stosowanie można przybrać na wadze. Może się tak wydawać ze względu na dużą ilość węglowodanów w niej obecnych. Nic bardziej mylnego, w diecie śródziemnomorskiej makarony spożywane są z lekkimi sosami, rybami i owocami morza. A w takim zestawieniu makarony nie są tuczące. Spożywanie makaronów w dużych ilościach, polanych tłustymi sosami mięsnymi, może mieć negatywny wpływ na naszą dietę. Dieta śródziemnomorska pozwala nam schudnąć, ale tylko, kiedy przestrzegamy pewnych zasad.
Co zrobić, by schudnąć z dietą śródziemnomorską
Schudnięcie aż czterech kilogramów przez miesiąc, przy tej diecie jest możliwe, kiedy w ciągu jednego dnia nie spożywamy więcej niż czterdzieści gramów tłuszczu. A łączna ilość spożytych w ciągu doby kalorii nie powinna przekraczać tysiąca dwustu. Tylko wtedy jesteśmy w stanie schudnąć przy diecie śródziemnomorskiej.
Produkty, które możemy spożywać przy diecie śródziemnomorskiej
Może nam się wydawać, że jest to wymagająca dieta, ale podczas jej stosowania możemy spożywać naprawdę wiele produktów.
- Ryże, makarony i rośliny strączkowe – pojawiają się one w tej diecie, ponieważ są źródłem błonnika i soli mineralnych. Są jednak bardzo kaloryczne, więc powinno się ograniczać ich spożywanie. Można je jeść z warzywami.
- Ryby – są one źródłem tłuszczów nienasyconych i kwasów omega 3.
- Owoce i warzywa – zawierają one dużo witamin, minerałów i wody. Dlatego właśnie przy tej diecie najwięcej spożywa się owoców i warzyw. Są one pełnowartościowe i nie są kaloryczne.
- Ciemne pieczywo – jest to bogate źródło błonnika i minerałów. Istnieje jednak zasada spożywanie nie więcej niż pięciu kromek ciemnego pieczywa w ciągu jednego dnia.
- Orzechy – mają w sobie wiele witamin i minerałów.
- Owoce suszone – są bogate w witaminy i minerały, jednak powinno się ograniczać ich spożywanie, ponieważ są one bardzo kaloryczne.
Podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej
Przy tej diecie niezwykle ważne jest spożywanie wystarczającej ilości wody mineralnej. Ograniczenie spożywanie produktów mięsnych i pochodzenia zwierzęcego. Przy diecie śródziemnomorskiej stawia się na dania gotowane albo smażone w niskich temperaturach. Do smażenia używa się oliwy.
Dieta śródziemnomorska – jadłospis za darmo
Poniedziałek
- Śniadanie
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba,
- 30 g łososia wędzonego,
- 50 g sałatki pomidorowej z oliwą z oliwek (czosnkową), a także sokiem z cytryny.
- II śniadanie
- 30 g malin,
- szklanka soku pomarańczowego,
- serek homogenizowany (naturalny).
- Obiad
- leczo z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, chili, bazylią i piersi indyczej doprawionej czosnkiem,
- Trzy łyżki ryżu,
- Jedna szklanka soku grejpfrutowego.
- Podwieczorek
- Świeży ananas (nie więcej niż 3 plastry).
- Kolacja
- Sałatka grecka (150 g) – ogórek, pomidor, ser feta, oliwki, oliwa z pestek winogron.
Wtorek
- Śniadanie
- Chleb żytni – dwie kromki,
- Dwa plastry żółtego sera,
- Dwa liście sałaty,
- Dwa plastry pomidora,
- Dwa plastry ogórka,
- Dwie oliwki (pokrojone w plasterki),
- kawa (espresso).
- II śniadanie
- szklanka soku pomarańczowego,
- mała brzoskwinia.
- Obiad
- Talerz zupy grzybowej (gotowana na włoszczyźnie; można dodać odrobinę oliwek),
- 50 g fasolki szparagowej (zielonej),
- 100 g dorsza pieczonego w folii,
- 100 g sałaty z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny,
- Dodatkowo i opcjonalnie kieliszek czerwonego wina.
- Podwieczorek
- sok warzywny (1 szklanka).
- Kolacja
- Pół grahamki,
- 250 g sałatki z tuńczyka, cebuli skropionej oliwą z oliwek, groszku i kukurydzy.
Środa
- Śniadanie
- Dwie kromki chleba razowego z ziarnami (najlepiej słonecznik),
- Dwa plastry drobiowej wędliny,
- espresso.
- II śniadanie
- Jeden tost pełnoziarnisty,
- Serek wiejski.
- Obiad
- 150 g owoców morza,
- gniazdo wstążek razowego makaronu,
- sok pomarańczowy (szklanka).
- Podwieczorek
- garść orzechów,
- gruszka.
- Kolacja
- sałatka z ogórka i pomidora z dodatkiem octu balsamicznego,
- Trzy plasterki sera pleśniowego camembert.
Czwartek
- Śniadanie
- 100 g sałatki Wadorff,
- Dwie kromki chleba żytniego z pastą rybną z makreli wędzonej,
- II śniadanie
- Mały jogurt naturalny,
- Pół banana,
- Trzy łyżki musli.
- Obiad
- Papryka faszerowana mielonym mięsem z indyka, serem feta, sosem pomidorowym, ziołami i pieczarkami,
- 100 g kaszy gryczanej,
- Jeden kieliszek czerwonego wina.
- Podwieczorek
- Pomarańcza.
- Kolacja
- Pita pełnoziarnista,
- Zielona sałata z pomidorem, ciecierzycą, ogórkiem i oliwkami z dodatkiem oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i odrobiną czosnku.
Piątek
- Śniadanie
- Dwie kromki chleba razowego z serkiem,
- Dwa plastry ogórka,
- Dwa plastry drobiowej wędliny,
- Espresso.
- II śniadanie
- Owocowy koktajl,
- Pełnoziarnisty tost.
- Obiad
- 100 g pieczonego łososia w folii z czosnkiem, tymiankiem i cytryną,
- Jeden pieczony ziemniak – oby nie zbyt duży!
- Podwieczorek
- szklanka sezonowych owoców,
- garść orzechów z opcjonalnie łyżeczką miodu.
- Kolacja
- Sok warzywny (jedna szklanka),
- Dwie kromki wielozbożowego pieczywa z pomidorem, bazylią, czosnkiem oraz oliwą z oliwek.